Pieczone warzywa z czosnkiem i parmezanem oraz kiełbasą i ziołami. Mnóstwo warzyw i kiełbasy zmieszane z ziołami i oliwą z oliwek, a następnie razem rzucone na jedną blachę lub patelnię wyłożoną pergaminem = niesamowicie szybkie sprzątanie. To zdrowy obiad lub kolacja, którą pokochasz!
Porcje: 4 podawane z ryżem.
SKŁADNIKI:
- 1 czerwony ziemniak.
- Około 300 gram zielonej fasoli.
- 1 duża główka brokułów.
- Półtora kubka posiekanej papryki.
- Około 250 gram wędzonej kiełbasy.
- 6 łyżek oliwy z oliwek.
- 1/4 łyżeczki czerwonej papryki opcjonalnie.
- 1 łyżeczka papryki.
- 1/2 łyżeczki czosnku w proszku.
- 1 łyżka suszonego oregano.
- 1 łyżka suszonej pietruszki.
- 1/4 łyżeczki soli.
- 1/4 łyżeczki pieprzu.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
- Wyłóż na dużą blachę folię lub pergamin.
- Przygotuj warzywa: posiekaj ziemniaki (dość małe kawałki, aby były miękkie na czas), przygrzej zieloną fasolę, posiekaj brokuły, pokrój paprykę na grube kwadraty i podsmaż kiełbasę w grubych plasterkach.
- Umieść wszystkie warzywa i kiełbasę na blachę. Na wierzch polej oliwę z oliwek i dodaj wszystkie przyprawy. Posyp tak, aby równomiernie pokryć wszystkie warzywa i mięso.
- Piecz 15 minut, wyjmij z piekarnika i odwróć / wymieszaj wszystkie warzywa. Wróć do piekarnika i piecz przez kolejne 10-15 minut, aż warzywa będą ostre, a kiełbasa zarumieniona.
- W razie potrzeby posyp świeżo tartym parmezanem warzywa i kiełbasę, po wyjęciu z piekarnika.
- W razie potrzeby dodaj ryż posyp świeżą pietruszką.