Pieczone warzywa z czosnkiem i parmezanem oraz kiełbasą i ziołami. Mnóstwo warzyw i kiełbasy zmieszane z ziołami i oliwą z oliwek, a następnie razem rzucone na jedną blachę lub patelnię wyłożoną pergaminem = niesamowicie szybkie sprzątanie. To zdrowy obiad lub kolacja, którą pokochasz!


Porcje: 4 podawane z ryżem.
SKŁADNIKI:
  • 1 czerwony ziemniak.
  • Około 300 gram zielonej fasoli.
  • 1 duża główka brokułów.
  • Półtora kubka posiekanej papryki.
  • Około 250 gram wędzonej kiełbasy.
  • 6 łyżek oliwy z oliwek.
  • 1/4 łyżeczki czerwonej papryki opcjonalnie.
  • 1 łyżeczka papryki.
  • 1/2 łyżeczki czosnku w proszku.
  • 1 łyżka suszonego oregano.
  • 1 łyżka suszonej pietruszki.
  • 1/4 łyżeczki soli.
  • 1/4 łyżeczki pieprzu.
Podawać z: świeżą pietruszką, quinoą / ryżem, dużą ilością świeżo startego parmezanu.


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
  1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  2. Wyłóż na dużą blachę folię lub pergamin.
  3. Przygotuj warzywa: posiekaj ziemniaki (dość małe kawałki, aby były miękkie na czas), przygrzej zieloną fasolę, posiekaj brokuły, pokrój paprykę na grube kwadraty i podsmaż kiełbasę w grubych plasterkach.
  4. Umieść wszystkie warzywa i kiełbasę na blachę. Na wierzch polej oliwę z oliwek i dodaj wszystkie przyprawy. Posyp tak, aby równomiernie pokryć wszystkie warzywa i mięso.
  5. Piecz 15 minut, wyjmij z piekarnika i odwróć / wymieszaj wszystkie warzywa. Wróć do piekarnika i piecz przez kolejne 10-15 minut, aż warzywa będą ostre, a kiełbasa zarumieniona.
  6. W razie potrzeby posyp świeżo tartym parmezanem warzywa i kiełbasę, po wyjęciu z piekarnika.
  7. W razie potrzeby dodaj ryż posyp świeżą pietruszką.
SMACZNEGO!


Ocena: 5/5

Popularne