Przepyszny, nisko węglowodanowy mielony indyk z fasolką szparagową jest zdecydowanie łatwym do zrobienia i smacznym posiłkiem na rodzinny obiad.
SKŁADNIKI:
- około 2 łyżki oliwy z oliwek.
- pół kilograma indyka.
- 1 łyżeczka mielonego czosnku.
- ½ szklanki cebuli - pokrojonej w kostkę.
- ½ szklanki żółtej papryki - pokrojonej w kostkę.
- 1 i ½ szklanki fasoli - posiekane.
- ¾ szklanki sos pomidorowy domowej roboty lub dowolny inny sos według preferencji.
- Sól i zmielony świeży pieprz czarny.
- Szczypta zmiażdżonej czerwonej papryki.
- Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek na średnim ogniu.
- Dodaj zmielonego indyka i rozbij go, aż będzie w małych kawałkach.
- Gdy indyk jest już prawie gotowy, dodaj cebulę i czosnek. Mieszaj od czasu do czasu i gotuj, aż cebula stanie się złotobrązowa.
- Dodaj żółtą paprykę, zieloną fasolkę i domowy sos pomidorowy.
- Przykryj patelnię i gotuj, aż warzywa będą miękkie.
- Dodaj sól, pieprz i pokruszoną czerwoną paprykę do smaku.